Bir kişinin vefatı üzerine miras kendiliğinden o kişinin mirasçılarına intikal eder. Mirasçılar terekeye elbirliği ile malik olurlar. Ölen kişinin mirasçılık belgesi çıkarılır. Veraset ve intikal beyannamesi verilir. İlişik kesme yazısı alınır. İntikal işlemi için Tapu Müdürlüğüne müracaat edilir. Müracaatta istenen belgeler ise;
– Kimlik Belgesi
– Fotoğraf
– İşlemde temsil bulunuyorsa temsil belgesi
– Mirasçılık Belgesi
-İşleme konu taşınmazın tapu senedi
– Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi ( Bina vasıflı taşınmazlarda )
Mirasçıların tamamının müracaatı halinde intikal işlemi paylı mülkiyet şeklinde gerçekleşir. Mirasçılardan tamamının başvurmaması halinde ise intikal elbirliği şeklinde olur.
İntikal işlemi elbirliği şeklinde olmuş ise, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi iki şekilde olabilir:
1- Tapu Müdürlüğü Tarafından Elbirliği Mülkiyeti Paylı Mülkiyete Dönüştürülebilir
Elbirliği halindeki mülkiyette maliklerin tümünün bizzat veya vekaleten ilgili tapu müdürlüğüne talepte bulunması halinde paylı mülkiyete geçilebilir.
Miras nedeniyle elbirliği mülkiyetinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2009/6 Sayılı Genelgesine göre tebligat yöntemiyle de paylı mülkiyete geçilebileceği ele alınmıştır.
Mahkeme kararı ile de elbirliği mülkiyetine son verilmesi mümkün olabilecektir.
Muris veya murislerin adlarına kayıtlı taşınmazlarda , taraf olarak mirasçılardan birisinin talebi ile mahkemeden alınan veraset belgelerine göre intikal talep edilmesi halinde elbirliği mülkiyeti esasına göre tescil işlemleri yapılacaktır.
2- Mahkeme Tarafından Elbirliği Mülkiyeti Paylı Mülkiyete Dönüştürülebilir
Ortakların istemi halinde elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüştürmek için dava yoluna gidebilirler. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içerisinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.