BÜYÜKBAŞ HUKUK VE DANIŞMANLIK | Av. YAĞMUR BÜYÜKBAŞ

Kamu hastaneleri; Devlet ya da diğer kamu kuruluşlarınca kurulup işletilen kuruluşlardır. Bu anlamda Sağlık Bakanlığınca kurulan devlet hastaneleri dışında, devlet üniversitesi hastaneleri, belediye hastaneleri, özel idarelerce kurulan hastaneler, bazı kamu kuruluşlarınca kurulan hastaneler (Devlet Demir Yolları hastanesi vb.), askeri hastaneler ve diğerleri sayılabilir. Bu hastaneler kuruluş ve işleyişleri bakımından kamu hukuku kurallarına tabiidir. Ancak 663 sayılı KHK ve Devlet Hastanesi kavramı yerine yeni bir kavram almıştır. 663 sayılı KHK  hükümleri uyarınca sağlık bakanlığına bağlı devlet hastaneleri, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna devredilmiştir. 2.11.2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 29. maddesi ile; ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere, hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve benzeri sağlık kuruluşlarının açılması, işletilmesi ve denetlenmesini sağlamakla görevli ve sağlık bakanlığına bağlı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu kurulmuştur. Kamu hastanelerinde çalışanların özlük haklarında 657 sayılı Kanun hükümleri esas alınmıştır. Bu düzenleme uyarınca Kamu Hizmetleri Kurumu, idare hukuku bağlamında devletin bireysel sağlık hizmetleriyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek üzere kurulmuştur.  ” Kamu hastaneleri, devlet veya diğer kamu tüzel kişisi tarafından kurulup işletilen sağlık yurtlarıdır. Bu hastaneler kamu yönetiminin bir parçası olup, kuruluş ve işleyişi bakımından kamu hukuku kurallarına tabiidirler. Sosyal Sigorta Kurumu Hastaneleri Yargıtay tarafından özel hastane olarak kabul edilmekte iken sağlık bakanlığına devredilen bu  hastanelerin kamu hastanesi olduğu yönünde bir tereddüt kalmamıştır.

Vakıf hastanelerinde vakıf yönetimi bir devlet kurumuna verilmiş ise bu hastanelerde kamu hastanesi statüsündedir. Buna karşılık tesis ve idaresi devlet teşkilatından başkasına verilmiş, yani vakıf senedi ile mütevelli heyeti teşkil edilmiş vakıf hastaneleri özel hastane sayılmaktadırlar.

5283 Sayılı ” Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun”  ile önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu kanun ile SSK ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimleri, hak ve yükümlülükleriyle birlikte Sağlık Bakanlığına  devredilmiştir. 5283 sayılı Kanun 10. maddesi uyarınca; kamun hizmetiyle yükümlü sağlık kuruluşlarının sağlık hizmeti sunumundan kaynaklanan davalarda Sağlık Bakanlığına husumet yönetilmesi gerekmektedir. Bu nedenle açılacak davaların Sağlık Bakanlığı aleyhine ve idari yargı mahkemelerinde açılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Danışmanlık Hizmetine Başlayın
Bizimle iletişime geçebilirsiniz
Merhaba,
Size en kısa sürede yardımcı olacağız. Öncelikle, hangi konuda danışmanlık istediğinizi anlatabilir misiniz?