Ülkemizde 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun bulunmaktadır. Bu Kanuna göre ”Engelli, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duygusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplardan dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen birey” olarak tanımlanmıştır.
Engelliler için sağlık kurulu raporu kişilerin engellilik durumlarını, engel gruplarını, engellilik tür ve derecelerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş heyetler tarafından düzenlenen bir belge olup engelli haklarından yararlanmak için temel belge niteliğindedir. Bu belge Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır.
Düzenlenen bu raporlar sürekli veya süreli olarak düzenlenir ve raporda geçerlilik süresi mutlak suretle belirtilir.
Süreli rapor; bireyin engel durumunun ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve/veya rehabilitasyon uygulamaları ile zaman içinde azalma ihtimali olduğu ve hastalık bulgularının tam olarak görülemediği hallerde düzenlenir. Süreli olarak düzenlenmiş raporlarda, sürenin bitimine 6 aydan kısa bir süre kalması durumunda engelli bireye talebi üzerine tekrar rapor verilebilir.
Sürekli rapor; bireyin engel durumunun sabit kalması veya artması söz konusu olan hastalıklar için düzenlenir.
Yeni bir engel durumunun oluşması veya mevcuttaki engellilik durumunda bir değişiklik meydana gelmesi halinde, bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi üzerine süre aranmaksızın engellik durumu yeniden değerlendirilerek yeni rapor düzenlenebilir.
Çocukların 18 yaşını doldurmaları sebebiyle raporları geçersiz hale gelenler, 18 yaşını doldurduktan itibaren 3 ay içerisinde yeniden engellilik durumunun tespiti için başvuruda bulunabilecektir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Engelli birey, engelli bireyin vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı İl Sağlık Müdürlüğüne raporun teslim alındığı veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren 30 gün içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilecektir.