Site icon BÜYÜKBAŞ HUKUK VE DANIŞMANLIK | Av. YAĞMUR BÜYÜKBAŞ

2886 SAYILI KANUNA GÖRE AÇIK TEKLİF USULÜ İLE YAPILAN İHALELERDE İHALE PROSEDÜRÜ

Açık teklif usulünde ihaleler, isteklilerin ihale komisyonları önünde tekliflerini sözlü olarak belirtmeleri suretiyle yapıldığından ihale salonuna gelen isteklilerin daha önce yazılı teklif ( mektubu) hazırlamış bulunması zorunluluğu söz konusu zorunlu değildir. Aynı şekilde, isteklilerin teklifini zarf içinde ihale ilanında belirtilen tarihe kadar ihale komisyonuna gönderme zorunluluğu olmaksızın istenen belgelerle birlikte ilan edilen ihale tarihi ve saatinde ihale odasında bulunmaları gerekli ve yeterlidir.

Ancak; istekliler ilanda belirtilen ihale saatine kadar ihale komisyonu başkanlığına ulaşmış olmak şartıyla, 2886 sayılı Kanunun 37nci maddesi hükümlerine uygun olarak, yani dış zarfın üzerine ihale komisyonu başkanlığının adresi ile hangi işe ait olduğu, isteklinin adı, soyadı, açık adresi yazmak suretiyle düzenleyecekleri tekliflerini iadeli taahhütlü bir mektupla da gönderebilirler.

Tekliflerin hazırlanması:
Madde 37 – Kapalı teklif usulünde teklifler yazılı olarak yapılır. Teklif mektubu, bir zarfa konulup kapatıldıktan sonra zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı ve tebligata esas olarak göstereceği açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır veya mühürlenir. Bu zarf geçici teminata ait alındı veya banka teminat mektubu ve istenilen diğer belgelerle birlikte ikinci bir zarfa konularak kapatılır. Dış zarfın üzerine isteklinin adı ve soyadı ile açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılır.
Teklif mektuplarının istekli tarafından imzalanması ve bu mektuplarda şartname ve eklerinin tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen fiyatın rakam ve yazı ile açık olarak yazılması zorunludur. Bunlardan herhangi birine uygun olmayan veya üzerinde kazıntı, silinti veya düzeltme bulunan teklifler reddolunarak hiç yapılmamış sayılır.

İlanda belirtilen ihale saati gelince, ihale komisyonu başkanı, isteklilerin belgelerini ve geçici teminatı vermiş olup olmadıklarını inceleyerek, kimlerin ihaleye katılabileceğini bildirir. İstenilen belgelerin tam ve içerik bakımından kanun, şartname ve ilam metnine uygun olup olmadığı incelenir. Yapılan incelemenin ardından ihaleye katılamayacaklarının belge ve teminatların geri verilmesi kararlaştırılır. Bu işlemler istekliler önünde bir tutanakla tespit edilir. Ardından ihaleye giremeyecekler ihale salonundan çıkarılır. Belgeleri usulüne uygun ve tam olan istekliler önce şartnameyi imzalar ve daha sonra sıra numaralarına göre tekliflerini belirtmeye çağırılır. Sonrasında isteklilerce yapılacak teklifler ihaleye ait arttırma kağıdına yazılır ve teklif sahipleri tarafından yazılır. Bu teklifler ihale komisyonu tarafından tutanağa geçirilir. İstekliler komisyon önünde tekliflerini tamamladıktan sonra en yüksek teklifin kaldığı yerden sıra ile tekliflerde bulunmaya devam ederler. Her istekli kendisinden önce everilen tekliften daha yüksek bir teklifte bulunmadığı takdirde ihaleden çekilmiş sayılır. Diğer isteklilerin teklifleri üzerine ihaleden çekilmek isteyen istekliler için arttırman kağıdındaki son teklifin yanına ” çekildim” ibaresi yazılarak ihaleden çekilen istekliye imzalatılır.

Teklifler yapıldığı sırada yapılan arttırmaların işi uzatacağı anlaşılırsa isteklilerden ihale komisyonu huzurunda son tekliflerini yazılı olarak bildirmeleri istenebilir.

İhale sonucunun karara bağlanması:
Madde 48 – Sözlü veya yazılı son teklifler alındıktan sonra, ihale 41 inci maddeye göre karara bağlanır.

İhale sonucunun karara bağlanması:
Madde 41 – 40 ıncı madde gereğince kabul edilen teklifler incelenerek:
a) İhalenin yapıldığı, ancak ita amirinin onayına bağlı kaldığı,
b) Tekliflerin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi için süreye ihtiyaç duyulduğu ve şartnamelerde daha uzun bir süre öngörülmemiş ise ihalenin 15 günü geçmemek üzere başka bir güne bırakıldığı,
c) İhalenin yapılmadığı,
Hususlarından birine karar verilir ve bu husus gerekçeli bir karar veya karar özeti halinde yazılarak, komisyon başkan ve üyeleri tarafından imzalanır ve durum hazır bulunanlara bildirilir.

İşin pazarlıkla yaptırılmasının uygun görülmesi durumunda da karar hazır bulunanlara bildirilir.

İhalenin yapılamaması:
Madde 49 – Açık teklif usulüyle yapılan ihalelerde istekli çıkmadığı, isteklilerin belgeleri veya son teklifleri uygun görülmediği takdirde, yeniden aynı usulle ihale açılır veya idare yararı görüldüğü takdirde, ihalenin bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde iş 43 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen esaslar dahilinde pazarlıkla yaptırılabilir.

Exit mobile version