Site icon BÜYÜKBAŞ HUKUK VE DANIŞMANLIK | Av. YAĞMUR BÜYÜKBAŞ

2886 SAYILI KANUNA GÖRE İHALE ŞARTNAMELERİ NASIL HAZIRLANIR

Madde 7 – İhale konusu işlerin her türlü özelliğini belirten şartname ve varsa ekleri idarelerce hazırlanır. Bu şartnamelerde işin mahiyetine göre konulacak özel ve teknik şartlardan başka genel olarak aşağıdaki hususların da gösterilmesi zorunludur:
a) İşin niteliği, nevi ve miktarı,
b) Taşınmaz malların satışı, kiraya verilmesi, trampa edilmesi ve üzerlerinde mülkiyetin gayri ayni hak tesisinde tapu kayıtlarına göre yeri, sınırı, yüzölçümü, varsa pafta, ada ve parsel numarası ve durumu,
c) Tahmin edilen bedeli, geçici teminat miktarı ve kesin teminata ait şartlar,
d) İşin yapılma yeri, teslim etme ve teslim alma şekil ve şartları,
e) İşe başlama ve işi bitirme tarihi, gecikme halinde alınacak cezalar,
f) İsteklilerde aranılan şartlar ve belgeler,
g) İhaleyi yapıp yapmamakta ve uygun bedeli tespitte idarenin serbest olduğu,
h) İhale kararının karar tarihinden itibaren en geç 15 işgünü içinde ita amirince onaylanacağı veya iptal edilebileceği,
i) Vergi, resim ve harçlarla sözleşme giderlerinin kimin tarafından ödeneceği,
j) Ödeme yeri ve şartlarıyla avans verilip verilmeyeceği, verilecekse şartları ve miktarı,
k) Sözleşme konusu işlerin malzeme veya birim fiyatlarındaki değişiklikler nedeniyle eğer ödenecekse fiyat farkının ne şekilde ödeneceği,
l) Süre uzatımı verilebilecek haller ve şartları,
m) İşin süresinden önce bitirilmesinde fayda görülen hallerde erken bitirme primi verilecekse miktarı, şartları ve ödeme şekli
n) İhtilafların çözüm şekli.

2886 Sayılı kanunun 7. maddesine göre ihale konusu işlerin her türlü özelliğini belirten şartname ve varsa ekleri idarelerce hazırlanır. Şartnamelerin hizmet alımı yoluyla başkalarına hazırlatılması yasal olarak mümkün değildir.

Madde 16 – İdarece ihalelerin en elverişli koşullarla sonuçlandırılmasını sağlamak amacıyla, isteklilerde belirli mali ve teknik yeterlik ve nitelikler aranabilir. Bunları tespite yarayan belgelerin neler olduğu, şartnamelerde gösterilir. İstekliler şartnamelerde yazılı belgeleri eksiksiz vermek ve Türkiye’de tebligat için adres göstermek zorundadır. Yapım işleriyle her türlü etüt, proje, kontrollük ve müşavirlik hizmetlerine ait ihalelerde, isteklilerde aranacak niteliklerin ve istenecek belgelerin neler olacağı, ne yolda ve kimlerce verileceği ve müteahhit sicillerinin ne biçimde tutulacağı Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle gösterilir.

2886 Sayılı kanunda 4734 sayılı kanunda yer aldığı gibi idare ve teknik şartname ayırımı bulunmaz. Fakat buna rağmen idareler içeriği bakımından birbirinden farklı olan şartnameleri ayrı ayrı hazırlayabilirler.

İdari şartnamede ihale prosedürünün nasıl işleyeceği ihaleye katılacak kişilerden istenen belgenin neler olduğu ve sözleşme yapmaya ilişkin genel şartlar yer alır. Şartnamelerde işin mahiyetine göre konulacak özel ve teknik şartlardan başka genel olarak 2886 sayılı kanunun 7. maddesinde yer alan hususların gösterilmesi zorunludur.

Teknik şartname ihale konusu işin yapılma usulünü yani işin nasıl yürütüleceğini ifade eder.

Madde 12 – İhalesi yapılacak işe ait şartnameler ve ekleri, özel kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, ilgili idarelerce hazırlanır ve tasdikli örnekleri bedelsiz veya özelliklerine göre idarelerce takdir edilecek bir bedel karşılığında isteyenlere verilir.
Şartname ve ekleri idarede bedelsiz görülebilir.

Kanun şartnameler üzerinde sonradan usulsüz değişiklikler yapılmasını önlemek amacıyla tasdikli örneklerinin isteyenlere verilmesini ön görülmüştür.

Şartname ve eklerinin bedel karşılığında isteklilere verileceği ihale onay belgesinde kararlaştırılmış olsa dahi bunları idarelerde görmek ve incelemek isteyenlerden herhangi bir bedel alınamaz.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun aksine 2886 sayılı kanunda ihaleye katılmak ve istekli sıfatını taşımak için şartnamelerin satın alınması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Rekabet ilkesinin zedelenmemesi için 2002/1 sıra nolu Devlet İhaleleri Genelgesinde belirtildiği üzere, şartname bedelinin;
-İşin özelliği ve tahmin edilen bedeli,
-Şartnamenin hazırlanma ve basım maliyeti,
Dikkate alınarak belirlenmesi ve ihaleye katılacaklardan şartname bedeli dışında herhangi bir bedel talep edilmemesi gerekmektedir.

Exit mobile version