Site icon BÜYÜKBAŞ HUKUK VE DANIŞMANLIK | Av. YAĞMUR BÜYÜKBAŞ

EDİMİN İFASINA FESAT KARIŞTIRMA SUÇU

Madde 236- (1) Kamu kurum veya kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bunların iştirakiyle kurulmuş şirketler, bunların bünyesinde faaliyet icra eden vakıflar, kamu yararına çalışan dernekler ya da kooperatiflere karşı taahhüt altına girilen edimin ifasına fesat karıştıran kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Aşağıdaki fiillerin hileli olarak yapılması halinde, edimin ifasına fesat karıştırılmış sayılır:
a) İhale kararında veya sözleşmede evsafı belirtilen maldan başka bir malın teslim veya kabul edilmesi.,
(3) İhale kararında veya sözleşmede belirtilen miktardan eksik malın teslim veya kabul edilmesi.
c) Edimin ihale kararında veya sözleşmede belirtilen sürede ifa edilmemesine rağmen, süresinde ifa edilmiş gibi kabul edilmesi.
d) Yapım ihalelerinde eserin veya kullanılan malzemenin şartname veya sözleşmesinde belirlenen şartlara, miktar veya niteliklere uygun olmamasına rağmen kabul edilmesi.
e) Hizmet niteliğindeki edimin, ihale kararında veya sözleşmede belirtilen şartlara göre verilmemesine veya eksik verilmesine rağmen verilmiş gibi kabul edilmesi.
(3) Edimin ifasına fesat karıştırma dolayısıyla menfaat temin eden görevli kişiler, ayrıca bu nedenle ilgili suç hükmüne göre cezalandırılırlar.

MADDE GEREKÇESİ

Bu maddede, edimin ifasına fesat karıştırma suçu tanımlanmıştır.
Sözleşmenin imzalanmasıyla ihale süreci sona ermekte ve edimin ifası süreci başlamaktadır. Bu süreçte edimin ifasına fesat karıştırılması bağımsız bir suç olarak tanımlanmıştır.
Söz konusu suç, kamu kurum veya kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bunların iştirakiyle kurulmuş şirketler, bunların bünyesinde faaliyet icra eden vakıflar, kamu yararına çalışan dernekler ya da kooperatiflere karşı taahhüt altına girilen edimin ifasına fesat karıştırmak suretiyle işlenebilir. Bu bakımdan söz konusu suçun uygulama alanı sadece kamu kurum veya kuruluşlarına karşı girişilen taahhütlerin yerine getirilmesiyle sınırlı tutulmamıştır.
Maddenin ikinci fıkrasında, edimin ifasına fesat karıştırma niteliğindeki hareketler sayılmıştır. Sayılan bütün bu hareketlerin ortak özelliği hileli davranışlar olmasıdır. Fıkra metninde beş bent olarak sayılan bu seçimlik hareketler yeterli açıklıkta tanımlandığı için, ayrıca izaha gerek görülmemiştir.
Maddenin üçüncü fıkrasına göre, edimin ifasına fesat karıştırma suçunun oluşabilmesi için, kamu görevlilerinin ve sair kişilerin bir menfaat temin etmiş olmaları gerekli değildir. Aksi takdirde, yani edimin ifasına fesat karıştırma dolayısıyla menfaat temin edilmiş olması hâlinde, ayrıca bu nedenle ilgili suç hükmüne göre ceza sorumluluğu cihetine gidilir.

İhale süreci sözleşmenin uygulanması ile sona ermektedir. Bu aşamadan sonra taraflar sözleşmenin gereğini yerine getirmek durumundadır. Sözleşmenin imzalanmasından sonra sıra edimin ifasına gelir

Sözleşme ile bir edimin yerine getirilmesi için ihaleyi alan taahhüt altına girer. Teklif edilen şartların uygun görülmesi sonucunda ihale sözleşmesi imzalanır ve bu aşamadan sonrada taraflar yükümlülük altına girdikleri işleri yapmalılardır. İşte bu suçun faili taahhüt altına girilen edimin ifasına fesat karıştırılan kişi veya kişilerdir.

Bu suç Kamu Kurum ve Kuruluşları, Kamu Kurumu niteliğinde mesleki kuruluşları, iştirak şirketleri, vakıf, dernek ve kooperatiflere karşı işlenebilir. Taraflardan birisi ve suçun muhatabı mutlaka bu sayılan kurumlarda olmalıdır.

Edimin İfası Fesat Karıştırıldığı Sayıldığı Fiiller

1- TCK236/2-a: İhale kararında veya sözleşmede efsafa belirtilen maldan başka bir malın teslim veya kabul edilmesi halinde edimin ifasına karıştırma suçu oluşur.

2-TCK236/2-b: İhale kararında veya sözleşmede belirtilen miktarda eksik malın teslim veya kabul edilmesi halinde de bu suç oluşmaktadır. Burada kararlaştırılan malın niteliğinde hile olmamasına rağmen sözleşmede belirtilen miktarla az bir malı teslim veya kabulü ile hileli hareket gerçekleşir.

3-TCK236/2-c: Edimin ihale kararında veya sözleşmede belirtilen sürede ifa edilmemesine rağmen süresinde ifa edilmiş gibi kabul edilmesi halinde de bu suç oluşur.

4-TCK236/2-d: Yapım ihalelerinde eserin veya kullanılan malzemelerin şartname veya sözleşmesinde belirlenen şartlara miktar veya niteliklere uygun olmamasına rağmen kabul edilmesi de edimin ifasına fesat karıştırma suçunu oluşturur.

5-TCK236/2-e: Hizmet niteliğindeki edimin ihale kararında veya sözleşmede belirtilen şartlara göre verilmemesine veya eksik verilmesine rağmen verilmiş gibi kabul edilmesi bu suçu oluşturur.

Edimin ifasına fesat karıştırma suçunda menfaat sağlanması şart değildir. TCK 236/3 Maddesinde edimin ifasına fesat karıştırma vasıtasıyla menfaat temin eden görevli kişiler ayrıca bu nedenle ilgili suç hükmüne göre cezalandırılır.

Exit mobile version